Ett hundraårigt furugolv

Gammaldags massiva furugolv

Det tar tid att skapa ett riktigt furugolv! Tillräckligt grova tallar är inte särskilt vanliga. När vi hittat rätt träd, minst 35 cm grovt i topp­änden, är det dags för huggning.

Tallarna huggs på senvintern. Följande vår sågas stockarna till plank med barken kvar på kanterna. Planken får behålla sin naturliga bredd och smalnar förstås av mot toppänden. Stockarna klyvs som man skivar en ost, med kanterna kvar.

Planken staplas och torkasTvå års torktid

Planken staplas sedan med luftande ströläkt emellan. De får ligga staplade ute under sommaren för att torka – precis som man gjorde förr. I början av hösten körs staplarna inomhus där de får stå ett år fram till nästa höst. Då först har plankorna riktigt ”dött” och är klara för att förvandlas till golvplank.

Först när vi får en beställning plockar vi fram plank med de rätta längderna och bredderna, efter ritning och önskemål. Planken körs upp till gårdens gamla sågverk där de kantas. De sågas i den form de redan har – bredare i rotänden och avsmalnande mot toppänden.

I nästa steg torkas plankorna i en varmluftstork i ca 70 graders värme. Fördelarna med varmlufttorkning i det här skedet av tillverkningen är flera, till exempel att alla sporer som alltid finns i trä dör och att planken inte slår sig (vrider sig) så mycket. Det tar bara ca 10 dagar att få ned fuktigheten i planken till önskad nivå – ca 8%.

Sedan återstår bara hyvling och spontning innan golvbrädorna är klara för leverans. Mer fakta om våra golvbrädor.

Hantverk med känsla för kvalitetGammaldags hantverk

Allt arbete med plankorna sker här på gården. Vi använder gamla maskiner, lite ny teknik och nygamla idéer när vi skapar ditt golv. Vårt arbetssätt och känsla för kvalitet för oss kort sagt så långt från industriproducerade, hoplimmade golv man kan komma.

Ditt massiva, gedigna furugolv blir unikt. Det finns inget annat – inte någonstans.

Du kan välja ett gammaldags massivt furugolv för att bevara känslan i ett gammalt hus. Men du kan lika gärna välja det vackra golvet i den allra modernaste miljö. Känslan finns alltid där – känslan av värme, tradition, kvalitet och hantverkskunnande. Så läggs våra furugolv.

Vi har bara engångskunder

Furugolvet kommer att leva och åldras vackert under många, många år. Det kommer att vara till glädje för dess ägare i generationer. För oss betyder det att vi nog aldrig mer får leverera golv till dig. Det är lite trist, men det har onekligen en poäng. Och det gör oss lite stolta.

Kontakta oss för mer information och beställning.